Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde 10 dönümlük alanda gerçekleştirilen bu uygulamada, traktörle sürüm yapılmadan doğrudan ekim yöntemi kullanıldı. Böylece zaman kaybı yaşanmadı, yakıt tasarrufu sağlandı. Tohumlar doğrudan toprağa bırakılarak yağmurlama sistemiyle sulama yapıldı. Bu yöntem sayesinde hem toprağın yapısı korunmuş oldu hem de üretim maliyeti önemli ölçüde azaltıldı.
Tarlada yapılan incelemeye, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Çıkman ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Halil Hatipoğlu katıldı.
Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Çıkman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttükleri anıza mısır ekimi çalışmalarının meyvelerini görmeye başladıklarını belirterek, “10 gün önce buğday tarlasına doğrudan mısır ektik. Şu an çimlenmeler güzel, çıkış oranı yüksek. Bundan sonra gübreleme ve ot mücadelesini dikkatle sürdüreceğiz” dedi.
Dr. Halil Hatipoğlu ise, bu ekimi Akçakale’deki Büyükşehir Belediyesine ait işletmelerinde GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile yaptıklarını ifade ederek, “Mısırların sağlıklı bir şekilde çıkış yaptığını yerinde gözlemledik. Eylül ayında bir Tarla Günü düzenleyip çiftçilerimizi buraya davet edeceğiz. Bu yöntemi uygulamalı olarak gösterip, çiftçimizin kendi tarlasında da bu sistemi kullanmasını tavsiye edeceğiz. Bu demonstrasyon çalışmasıyla, sürüm yapılmadan, zaman kaybetmeden ve daha düşük maliyetle mısır üretimi yapılabileceği gösterilmiş olacaktır. Amaç, sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmak, toprak yapısını koruyarak çiftçinin daha az maliyetle daha çok kazanmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.