Aman dikkat!

Aman dikkat!

Her geçen gün daha çok insan nikotinden alkole, kumardan alışverişe bağımlılığını itiraf ediyor. Bunlardan biri de Avrupalı psikiyatristlerin genel olarak `seks bağımlılığı` ya da `cinsel bağımlılık` yerine kullandığı tabirle `kompülsif cinsel davranış`. Focus dergisi son sayısında bu bağımlılık türünü mercek altına aldı.

Bağımlılık araştırmalarıyla tanınan Glasgow Üniversitesi eski öğretim üyesi Robert Brown, cinsel bağımlılığın diğer bağımlılık formlarından pek bir farkı olmadığını belirtiyor, "Bağımlı kişi, cinsel eylemi kendi ruh haline dönmek ve gerçeklikten kaçmak için kullanır. Burada söz konusu olan cinsel eylemle, normal cinsel ilişkiler ağını birbirinden ayırmak gerekiyor. Cinsel bağımlılıkta, takıntılı fikirler tüm işgünü boyunca insanın zihninden gitmiyor, cinsel istek zaman zaman dışavurulabiliyor ve kişi bu dünyadan uzaklaşmak için çaba harcamasına rağmen vazgeçemiyor."

Sınır tanımayan ortam

Seks bağımlılığı eskilerden beri görülen bir sorun olmakla birlikte, internet bunu başka bir boyuta taşıdı. Stanford Üniversitesi araştırmacılarından Al Cooper, internetin seks bağımlısı olmayı kolaylaştırdığını ve önümüzdeki 10-15 yıl içinde seks bağımlılığında web yüzünden artış yaşanacağını da belirtiyor.

Psikocinsel davranışlar konusunda uzman klinik psikiyatrist Janice Hiller`e göre internet, bu konuda gerçekten kilit role sahip ve kadınlardan çok erkekler için tehlikeli. Onun tecrübelerine göre, takıntılı (kompülsif) internet kullanımından dolayı yardım başvurusu yapanların sayısı, birden fazla seks partneri kullananlarınkini çoktan geride bırakmış durumda.

Çocukluk yıllarına dayanabilir

Janice Hiller, çocukluk yıllarına dayanan çeşitli sorunların cinsel davranış bozukluğuna yol açabileceğini söylüyor, "Örneğin, bir çocuk kendisiyle ilgilenilmediğini veya ihmal edildiğini, dolayısıyla ebeveynlerini memnun edemediğini düşünebilir. İlişki kurmaktaki başarısızlığı nedeniyle, başkalarına cinsel açıdan ihtiyaç duymadan, kendi kendini tatmin etmeyi çözüm sayabilir".

Seks bağımlılığının tek başına ortaya çıkmasına az rastlanıyor. `Out of the Shadows: Understanding Sexual Addiction` (Gölgelerin Dışında: Cinsel Bağımlılığı Anlamak) adlı kitabın yazarı Dr. Patrick Carnes`e göre, seks bağımlılarının yaklaşık yarısı uyuşturucu ya da alkol bağımlısı. İşin diğer bir yanı da, seks bağımlısının kurbanına verdiği zarar. Yetişkinler arasında tecavüz, çocuklar arasında da taciz nedeniyle travma yaşayanların sayısı artıyor.(Vatan)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR