BAŞKAN GÜLPINAR, PARİS’TE KARAGÜL’Ü TANITTI KARAGÜL’ÜN KOKUSU PARİS’İ SARDI

BAŞKAN GÜLPINAR, PARİS’TE KARAGÜL’Ü TANITTI   KARAGÜL’ÜN KOKUSU PARİS’İ SARDI

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 25 Haziran Dünya Güzel Koku Günü etkinliğine katılım sağlayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar,

yalnızca Halfeti ilçesinde yetişen Karagül’ün eşsiz hikâyesini ve koku kültüründeki yerini anlattı. 25 Haziran Dünya Koku Günü dolayısıyla Paris’te UNESCO nezdinde Paris 8. Bölge Belediyesi’ne bağlı tarihi sergi salonunda düzenlenen özel etkinlikte, kokunun bir duyudan çok daha fazlası olduğu, hafıza ve kültürle nasıl iç içe geçtiği konuşuldu. Türkiye’yi temsilen katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, özellikle Halfeti’nin siyaha çalan mistik gülü Karagül’e dikkat çekti.

Programa UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, Paris Başkonsolosu Kerem Yılmaz, Kültür Ateşesi Fatma Özsoy, Kültür Koku Derneği Başkanı Bihter Türkan Ergül ve çok sayıda uluslararası parfüm sanatçısı ve koku influencer’ı katıldı.

Anadolu’nun kadim koku kültürünü yansıtan tarihî objelerin sergilendiği etkinlikte, kültürümüzün kokular aracılığıyla geçmişten günümüze taşıdığı değerler Fransız kamuoyuyla buluşturuldu. Programda Karagül Parfümleri de konuklara hediye edildi. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, etkinlikte yaptığı konuşmada, Karagül’ün tarihî ve kültürel değerini Fransızca aktararak, uluslararası katılımcılara bu eşsiz çiçeğin büyüsünü tanıttı.

BAŞKAN GÜLPINAR: “KARAGÜL BİR BİTKİ DEĞİL, BİR HAFIZADIR”

Karagül’ün sadece görsel bir güzellik değil, aynı zamanda kültürel bir hafıza ve duygusal bir miras taşıdığını ve Karagül’ün siyaha çalan rengiyle adeta Mezopotamya’nın saklı sırlarını taşıdığını belirten Başkan Gülpınar, bu çiçeğin hem şiirsel hem sanatsal yönüne değinerek, “Her solgun yaprağında bir aşkın, her kokusunda bir şiirin izi vardır. 

Bu mistik gül yalnızca anlamıyla değil, kokusuyla da büyüleyicidir. Derin, zarif ve hatırda kalıcı bir karaktere sahiptir” dedi. Başkan Gülpınar, Karagül esansının yalnızca parfüm olarak değil; sabun, krem, reçel ve lokum gibi birçok üründe değerlendirildiğini vurgulayarak, “Karagül; parfüm olurken sanata, reçel olurken damağa, krem olurken cilde ve en önemlisi hafızalara dokunuyor” diye ifade etti. 

Aynı zamanda Karagül’ün yalnızca esans değil, toz formunda da yüksek talep gördüğünü belirten Gülpınar, bu durumun Karagül’ün aromaterapi ve kozmetik gibi alanlarda da potansiyel taşıdığını vurguladı. Karagül’ü sadece bir çiçek olarak değil, aynı zamanda bir dünya markası haline getirmek istediklerini vurgulayan Başkan Gülpınar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak bu hedef doğrultusunda önemli adımlar attıklarını ifade etti. 

Bu kapsamda Karagül yetiştiriciliğini artırmaya, üreticileri desteklemeye, bilimsel çalışmalarla hem toprak hem de tür çeşitliliğini geliştirmeye yönelik projeler yürüttüklerini belirten Gülpınar, ayrıca uluslararası iş birlikleriyle Karagül’ün kültürel tanıtımını dünya çapında yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Gülpınar, Karagül’ün geliştirilmesi ve tanıtılması konusunda katkı sunan Koku Kültürü Derneği’ne de teşekkür ederek, iş birliğinin artarak süreceğini belirtti.

“HALFETİ SİZİ BEKLİYOR”

Konuşmasının sonunda uluslararası parfüm sanatçılarına seslenen Başkan Gülpınar, “Sizleri Karagül’ün ilham veren sessizliğine davet ediyorum. Halfeti sizi bekliyor. Karagül’ü yalnızca koklamak değil; onunla üretmek isteyen herkese kapımız açık” şeklinde konuştu.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR