Irak Meclisi ABD'nin ülkeden çıkarılmasına karar verdi

Irak Meclisi ABD

Irak Dışişleri, ABD Büyükelçisini devam eden hava saldırıları nedeniyle bakanlığa çağırdı.

Irak Meclisi'nin, ülkedeki ABD varlığını görüşmek üzere toplandığı oturumda ise Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD'nin Kasım Süleymani saldırısı ile ilgili flaş açıklamalarda bulundu. Oturumda ise Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller, ülkesinin  Irak'taki hava saldırıları nedeniyle Irak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçi Tueller'in,  ABD'nin 29 Kasım'da Irak'ın batısındaki Kaim ilçesinde bulunan Irak unsurları ve  daha sonra 3 Ocak'ta İran'lı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan  Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in hava saldırısında öldürülmesi üzerine  bakanlığa çağrıldığı ifade edildi. Irak Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdulkerim Haşim Mustafa'nın Tueller  ile  görüştüğü belirtilen açıklamada, Mustafa'nın Irak'ın egemenliğini açık bir  şekilde ihlal edip tüm uluslararası yasalara aykırı olan saldırıyı kınadığı  kaydedildi. Saldırının iki ülke arasındaki anlaşmaya aykırı olduğunu,  topraklarının diğer ülkelere saldırılması için kullanılmaması gerektiğini ifade  eden Mustafa, uluslararası koalisyon güçlerinin hedefinin terör örgütü DEAŞ ile  mücadele, Iraklı güvenlik güçlerinin eğitilmesi olduğunu aktardı. ABD'nin düzenlediği söz konusu hava operasyonlarının yasa dışı  olduğunu vurgulayan Mustafa, bunun bölgedeki tansiyonun artmasına yol açacağını  kaydetti.

"BAĞDAT ÖZGÜR KALACAK"

Irak Meclisi, Muhammed el-Halbusi başkanlığında toplandı. Şii milletvekilleri, oturum başlamadan önce “Amerika’ya hayır” ve “Bağdat özgür kalacak, Amerika dışarı” sloganları attı. Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin de hazır bulunduğu toplantıda, ABD güçlerinin ülkedeki varlığı ele alındı. Irak Meclisi, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesi sonrası ülkedeki ABD güçlerinin çıkarılması için karar aldı.

"SÜLEYMANİ MESAJ ULAŞTIRMAYI PLANLIYORDU"
 
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin yaptığı açıklamalar şöyle; O gün öldürülmeseydi Süleymani ile görüşecektik. Süleymani bir Suudi Arabistanlı'ya İran'ın mesajını teslim etmeyi planlıyordu. Süleymani ve Mühendis'in öldürülmesi politik bir suikasttır. Parlamentoyu acilen Irak'taki yabancı askerlerin varlığı konusunda önlemler almaya davet ediyorum.


İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR