Yıldırım`dan Google`a rest

Yıldırım`dan Google`a rest

TCDD Bandırma Limanı işletme hakkı devrine ilişkin imtiyaz sözleşmesinin imza törenine katılan Bakan Yıldırım, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldırım, bir soru üzerine Google`a kesinlikle bir yasak getirilmediğini belirterek, "Vergisini ödesin, Türkiye`de istediği yayını yapsın. Google`a erişimdeki yavaşlığın kesinlikle bizimle bir alakası yoktur. Yasak söz konusu değil. Youtube`a IP`lerinin engellenmesi söz konusudur, firma bilerek engelli IP`leri Google için kullanıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye`nin bir hukuk devleti olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, "Bu firma ne kadar büyük olursa olsun, bizi ilgilendirmez. Türk vatandaşı nasıl yargıya hukuka saygılıysa, bunların da aynı şekilde yargıya saygılı olmaları lazım. Bunu yaparken aynı zamanda dedik ki, gelin Türkiye`de bir irtibat büronuz olsun, bir şubeniz olsun. Hukukun verdiği bir kararı yine hukuk yoluyla kaldırmamız gerekiyor. Bu evrensel bir kuraldır. Firma bu kuralı izlemek istemiyor. Bu ülkenin geleceği için vergi veren vatandaşlarımızı da rahatsız etmektedir. Bunu da bu sitenin bilmesi lazım. Maliye Bakanlığı firmaya 30 milyon TL`lik vergi tahakkuku yapmıştır" diye konuştu. 

Bakan Yıldırım, Google`daki yavaşlamanın mahkeme kararıyla ilgili olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim çağrımız şudur. Gelin yetkililerle masaya oturun. Yasalara uyun, Türkiye bir hukuk devletidir. Yasalarımızın istediği şartları yerine getirin. Ondan sonra istediğiniz kadar yayınınıza devam edin. `Ama ben bunları kabul etmem, ben küresel bir firmayım, bana kimse bir şey yapamaz` anlayışını devam ettirirseniz, kusura bakmayın Türkiye Cumhuriyeti yasalardan aldığı güçle gerekeni yapar. 20`den fazla ülkede bu paylaşım sitesinin şubesi var, yerli içeriği var. Oralarda vergi mükellefi, o ülkenin kanunlarına riayet ediyor. Bizim de istediğimiz diğer ülkelerde yaptığı işi bizim ülkemiz de yapsın. Kullanıcıları ajite ederek amaçlarına ulaşamayacaklar. Eğer Türkiye olarak internet kullanımını yasaklasak internet kullanıcısını 5 milyon`dan 37 milyona çıkardık. Öyle bir anlayışta olsak bunları yapmayız. Google`ın burada çifte standardı var. Yargı önünde söylesinler istediklerimiz imkansız değil. Gündemde kalmak hoşlarına gidiyor."

Mavi Marmara gemisinin ne zaman Türkiye`ye döneceğiyle ilgili sorular üzerine Bakan Yıldırım, "Bunlar tamamen konuyu amacından saptırıyorlar. Comor adaları bayrakları olsa bile gemi üzerinde 600`e yakın Türk vatandaşı var. Ölen ve yaralananların büyük bir kısmı Türk vatandaşı. Bu olay uluslararası sularda meydana gelen deniz haydutluğudur. Bütün bunları bırakıp bayrak tartışmasını getirmek yanlıştır. İsrail gemileri alıkoyan bir devlettir. Uluslararası deniz hukuku ihmal edilmemiştir. Vatandaşlarımız şehit edilmiştir. Bu bir deniz haydutluğu faaliyetidir. Gemilerin gelmesi için girişimler var" diye konuştu.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR